Захист проти окислення
n:left">Окислення виноградного соку безпосередньо впливає на органолептику готового вина: кисень змінює якісні показники виноматеріалів, і що довше вони контактують із повітрям, то гіршим буде кінцевий продукт. Завдання зниження ризику окислення вирішує використання у виноробстві середовища інертного газу, найчастіше використовують азот чистотою 99,5%, скраплений, у балонах або власного виробництва.
Застосування азоту можливе практично на кожному етапі роботи з виноматеріалами: наприклад, можна замінювати повітря азотом у сучасних прес-машинах для винограду, контролюючи середовище розвитку вина вже на цій початковій стадії. Поданий під тиском азот у ємність, що підлягає спустошенню, як і обробка ним трубопроводів і приймальних ємностей, значно знижують втрати органолептичних властивостей виноматеріалу при перекачуванні насосами. Інертний газ також застосовується у перемішуванні матеріалів, консервації ємностей, бутилюванні та інших виноробних операціях.