Вуглекислота (діоксид вуглецю, двоокис вуглецю, вуглекислий газ) - безбарвний газ, при малих концентраціях у повітрі не має запаху, при великих концентраціях має характерний кислуватий запах газованої води, негорючий, важчий за повітря приблизно в 1,5 рази (хімічна формула CO2).
Зрідження вуглекислоти відбувається при температурі 20 ° С і підвищенні тиску понад 60 атм, коли відбувається її згущення в безбарвну рідину, замерзає при температурі -78,3 ° С, кристалізуючись у вигляді білої снігоподібної маси - сухого льоду.
У промислових кількостях вуглекислоту отримують з димових газів або як побічний продукт хімічних процесів при розкладанні природних карбонатів (вапняк, доломіт) або при виробництві алкоголю (спиртове бродіння), а також як побічний продукт отримання чистого кисню, азоту та аргону. Вуглекислота може бути отримана при спалюванні вуглецю в кисні. У лабораторних умовах невеликі кількості отримують взаємодією карбонатів та гідрокарбонатів із кислотами.
ЗАСТОСУВАННЯ: